YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

Sanatçı Fatoş İrwen’in “İmgenin Onuru” Podcast Yayını İkinci Bölümü Çıktı

T24 Haber Merkezi

Yazın bilimci ve sanat kuramcısı Zeynep Sayın tarafından hazırlanıp sunulan “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayınının ikinci bölümünde sanatçı Fatoş İrwen‘i konuk etti. Podcast, sanatçının Sur’da geçen çocukluğundan Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne uzanan yaşamının sanat pratiğindeki etkilerinin izini sürdü. İrwen’in nesnelerle kurduğu ilişkiyi bir direniş yöntemi olarak ele alan konuşma, “erk”, “şiddet” ve “gözetim” biçimleri üzerine düşünmeye alan açan bir diyalog için olanak sağladı.

Fatoş İrwen, podcast yayınının yön veren kavramı olan “onur” üzerine düşüncelerini paylaşarak başladı. Onuru yaşama karşı sergilenen bir duruş olarak tanımlayan sanatçı, kavramı “kendinde zaman zaman ısrar edebilme cesareti gösterebilmek, onu korumak, yani o konuda cüretkar olabilmek” ile ilişkilendirdi.

2017 yılında gözaltına alındıktan sonra üç yıl cezaevinde kalan İrwen, hapishane koşullarına rağmen devam ettiği sanat üretimi konusunda açıklamalarda bulundu. Cezaevindeki ilk günlerini “korkunç bir boşluğa düşme” hissiyle tarif eden sanatçı, daha sonra bu boşluğun bir “özgürlük alanı”na dönüşmesinden bahsetti. Kendini çocukluğundan beri “toplayıcı” olarak gören İrwen, nesnelerle kurduğu özel ilişkinin sanat üretimine dönüşmesine değinirken cezaevindeki kadınların saçları ile ürettiği “Gülleler” (2017-2020) başlıklı işi ve zapt edilemezliklerine vurgu yaptığı böceklerle kurduğu ilişkiye atıfta bulundu.


Gülle, 2017-2020, Diyarbakır Cezaevi

Bedeni bir direniş alanı olarak gören İrwen, “Şiryan” (2012-2015) başlıklı videonun ortaya çıkış öyküsünü de paylaştı. 2012’de gözaltına alındığında parmak izinin okunamadığını belirten sanatçı, kendi elini diktiği video ile çocukluk döneminden miras kalan bir alışkınlığı yetişkin bedenine taşıdığını ifade etti. Böylece dinleyicileri “kimlik” ve “irade” kavramlarının çağrıştırdıklarıyla yüklü bir sorgulamayla baş başa bıraktı.


Şiryan, 2012

“İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayını her cumartesi yeni bölümüyle dinleyicilerle buluşacak. “İmgenin Onuru”nu Spotify ve Apple Podcast üzerinden dinleyebilirsiniz.

Related Posts

Çocukların dijitalle ilişkisi yaz tatilinde nasıl olmalı?

Yaz tatilinin 20 Haziran’da başlamasıyla okul öncesinden lise kademesine kadar yaklaşık 20 milyon öğrenci, 8 Eylül’e kadar okuldan ve arkadaş çevresinden uzak kalacak.

Bakan Tekin açıkladı: Liselerde eğitim öğretim süresi düşecek mi?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürülmesiyle ilgili çalışma olup olmadığına ilişkin, “Kamuoyunda bir talep olursa biz de ilgili birimlerimizle beraber oturur değerlendiririz. Nihayetinde bu yasama organının yetkisinde. Biz de değerlendirmelerimizi yasama organına bildiririz. Ama şu anda biz sadece kamuoyundaki tartışmaları sizler gibi izliyoruz” dedi.

Bakan Tekin’den 4 yıllık lise eğitimi açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürülmesiyle ilgili çalışma olup olmadığına ilişkin, “Kamuoyunda bir talep olursa biz de ilgili birimlerimizle beraber oturur değerlendiririz. Nihayetinde bu yasama organının yetkisinde. Biz de değerlendirmelerimizi yasama organına bildiririz. Ama şu anda biz sadece kamuoyundaki tartışmaları sizler gibi izliyoruz” dedi.

Okullar ne zaman açılacak? 2025 – 2026 Eğitim ve Öğretim Dönemi başlangıç tarihi

Okullar ne zaman açılacak? İlkokul, ortaokul ve liselerde 20 Haziran Cuma günü yaz tatilinin başlangıcıyla birlikte 2024 – 2025 Eğitim ve Öğretim Yılı sona erdi. Tatilin başlamasıyla birlikte yeni eğitim ve öğretim yılının başlangıç tarihi öncesinde en çok merak edilip araştırılanlar arasında “Okullar ne zaman açılacak?” ve “2025 – 2026 Eğitim ve Öğretim Dönemi ne zaman başlayacak?” sorularının cevabı ilk sıralarda yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından takvimin yayınlanmasıyla birlikte merak edilip araştırılan sorular cevabını buldu. Peki, 2025 – 2026 döneminde okullar ne zaman açılacak? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

AÖF bütünleme sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 ATA AÖF soruları ve cevapları yayımlandı mı?

ATA AÖF bütünleme sınavlarında her ders için öğrencilere 30 dakika süre tanınacak. Sınavlar, ders bazında düzenleniyor ve her ders için genellikle 20-25 soru soruluyor. Ancak, bazı derslerde (örneğin, Blok Uygulama, Çocuk Gelişimi Alan Uygulaması ve Koleksiyon Hazırlama ve Ürün Geliştirme) farklı sınav formatları uygulanabilir. Sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde dört yanlış cevap bir doğru cevabı götürecek şekilde hesaplama yapılacak. Bu nedenle, öğrencilerin dikkatli bir şekilde soruları yanıtlamaları büyük önem taşıyor. Peki, AÖF bütünleme sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 ATA AÖF soruları ve cevapları yayımlandı mı? İşte ATA AÖF soru kitapçığı ve cevap anahtarı ekranı

WhatsApp’ta sorun mu var, çöktü mü? 4 Temmuz WhatsApp çökme raporları 2025!

4 Temmuz WhatsApp çökme raporları kullanıcılar tarafından kontrol ediliyor. WhatsApp neden yavaş, çöktü mü gibi sorular popüler mesajlaşma uygulaması kullanıcıları tarafından araştırılıyor. Her gün milyonlarca kullanıcının aktif olarak kullandığı WhatsApp iletişim ağının büyük bir kısmını elinde bulunuyor. Zaman zaman mesajlaşırken problem yaşayan kişiler de “4 Temmuz WhatsApp çöktü mü, sorun mu var?” sorusu ile ilgili araştırmalar yapıyor. İşte son 24 saatin WhatsApp çökme raporları…