İş dünyasından yeni çağrı: e-Fatura basılıdan pahalı, KOBİ’ler dijital yük altında

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran: Dijital Vergi Uygulamalarına Makul Üst Sınır Getirilmeli

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, dijital vergi uygulamalarına geçiş sürecinin KOBİ’ler için önemli bir maliyet yükü oluşturduğunu belirterek, sistemin başarıyla benimsenmesi için e-fatura ve diğer dijital hizmetlere bir üst sınır getirilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Baran, vergi ve muhasebe sistemlerinde dijitalleşme sürecine uyum sağlamanın özellikle KOBİ’ler için ek bir maliyet oluşturduğunu vurguladı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın dijital hizmetleri devreye almaya başladığı 2010’dan bu yana sistemin kademeli olarak genişletildiğini ve bu sürecin vergi denetimini kolaylaştırmayı, kayıt dışılığı azaltmayı ve çevre dostu bir kayıt yapısı oluşturmayı amaçladığını belirtti.

KOBİ’ler İçin Dijital Hizmetlerde Üst Sınır Önemli

Baran, dijital vergi uygulamalarına geçiş sürecinde KOBİ’lerin maliyetini azaltabilmek için e-fatura, e-arşiv, e-defter, e-irsaliye gibi dijital vergi hizmetlerine makul bir üst sınır getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Maliyetlerin yüksekliği KOBİ’ler için ciddi bir yük oluşturuyor. Sisteme benzersiz bir üst sınır getirilmesi, başarıya ulaşmasına katkı sağlayacaktır.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Baran, brüt satış hasılatı 3 milyon lira ve üzeri olan işletmelerin 2022, 2023, 2024 veya 2025 yılları itibarıyla e-fatura sistemine geçmeleri gerektiğini hatırlatarak, bu sürecin işletmelere getirdiği mali yüklerin ATO üyelerince dile getirildiğini belirtti.

E-Fatura Basılı Faturadan Pahalı Hale Geldi

Baran, dijital fatura yaprağı olan kontör fiyatlarının çok hızlı bir şekilde arttığını belirterek, “Muhasebe sistemlerini dijitalleştiren üyelerimiz, maliyetlerin yükselmesi nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Kontör ücretlerinin artması dijitalleşme sürecinde ek bir yük oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

Baran, işletmelerin dijitalleşme sürecindeki mali yüklerini hafifletmek için e-fatura, e-defter, e-SMM gibi hizmet ücretlerine makul bir üst sınır getirilmesi gerektiğine inandıklarını belirterek, küçük işletmelerin dijital dönüşüm sürecinde mali ve teknik desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Baran, Oda olarak, üyelerinin dijitalleşme sürecinde karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için kamu ile işbirliği içinde çalışacaklarını da ifade etti.

Related Posts

Kredi kartı olan herkesi ilgilendiriyor: O paralar iade edilecek

Kredi kartı ile ödeme yapan tüketicilerden “komisyon” adı altında ek ücret talep eden işletmeler hakkında Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) vatandaşları uyararak, kesilen tutarların iadesinin mümkün olduğunu vurguladı. TÜKONFED Başkan Vekili İbrahim …

Küresel piyasalarda faiz kararları izlenecek

Küresel piyasalar TCMB’nin ve ECB’nin bugün açıklayacağı faiz kararlarına odaklandı.

Mahfi Eğilmez: Eski Türkiye’den bir hoşgörü anısı

Mahfi Eğilmez: Eski Türkiye’den bir hoşgörü anısı

Sigara cezalarıyla ilgili önemli açıklama: İçen bireye de cezai işlem uygulayacağız

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Dumansız Türkiye” vizyonuna ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tütünle mücadele konusunda …

Resmi Gazete’de yayımlandı: İzinsiz yabancı işçi çalıştıran işverenlere yeni yükümlülük

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, izinsiz yabancı işçi çalıştıran işverenlere yönelik mali yaptırımlar genişletildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla geliştirilen düzenleme, sınır dışı edilen yabancıların çeşitli masraflarının, artık doğrudan işverenlerden tahsil edilmesini öngörüyor.

BYD’den sürpriz Türkiye kararı

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, Macaristan’da kurduğu yeni elektrikli otomobil üretim tesisinde seri üretimi 2026’ya kadar erteleyecek, işçilik maliyetlerinin daha düşük olduğu Türkiye’de kuracağı tesiste ise üretime planlanandan daha önce başlayacak.