Pirinçte arsenik seviyesi arttı: Milyonlarca insan kanser riskiyle karşı karşıya

İklim Değişikliği Pirinçteki Arsenik Seviyesini Artırıyor

Lancet Planetary Health dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, iklim değişikliği nedeniyle pirinçteki arsenik seviyesi artıyor. Bu durum, özellikle Asya ülkelerinde 2050 yılına kadar milyonlarca insanın kanser riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

ABD’deki Columbia Üniversitesi’nden bilim insanları, sıcaklıkların 2 derecenin üzerine çıkması ve atmosferdeki karbondioksit seviyelerinin artmasının, arsenik gibi zararlı maddelerin pirinç tanelerine daha kolay geçmesini sağladığını belirtiyor.

Pişirilirken de Arsenik Çekebiliyor

Araştırmaya göre, pirinç yetiştirilen toprakların ve sulamada kullanılan suyun arsenikle kirlenmiş olması durumunda, pirinçteki inorganik arsenik seviyesinin tehlikeli ölçüde arttığını ortaya koyuyor. Ayrıca pirinç, pişirilirken kullanılan sudan da arsenik çekebiliyor.

Arsenik maruziyeti, akciğer, mesane ve cilt kanseri gibi birçok kanser türünün yanı sıra, kalp hastalıkları, diyabet, gebelik sorunları, nörogelişimsel bozukluklar ve bağışıklık sistemi problemleriyle de ilişkilendiriliyor.

Çalışmanın başyazarı Columbia Üniversitesi’nden Doç. Dr. Lewis Ziska, “Sonuçlarımız, pirinçteki arsenik artışının yalnızca kanser değil, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi diğer sağlık sorunlarını da ciddi ölçüde artırabileceğini gösteriyor” dedi.

7 Asya Ülkesi İncelendi

Araştırmacılar, 10 yıl boyunca sahada yapılan deneylerde 28 farklı pirinç türünü inceledi. Elde edilen verilerle, Bangladeş, Çin, Hindistan, Endonezya, Myanmar, Filipinler ve Vietnam gibi Asya ülkelerinde yaşayan milyonlarca insanın maruz kalacağı arsenik miktarı ve sağlık riskleri modellendi.

2050 yılına gelindiğinde sadece Çin’de, pirinçteki arsenik nedeniyle 13,4 milyon kanser vakası yaşanabileceği öngörülüyor. Tüm bölgede ise on milyonlarca yeni kanser vakasının ortaya çıkması bekleniyor.

Ne Yapılabilir?

Araştırmacılar, arsenik maruziyetini azaltmak için şu önlemleri öneriyor:

  • Arsenik emilimini azaltan pirinç türlerinin geliştirilmesi,

  • Pirinç tarlalarında toprak ve su yönetiminin iyileştirilmesi,

  • Kamu sağlığı bilgilendirme kampanyalarıyla halkın bilinçlendirilmesi.

Related Posts

Nevşehir’den acı haber: Bir asker şehit oldu

Nevşehir’de görevli Jandarma Kıdemli Başçavuş Hüseyin Uzun, eğitim faaliyeti sırasında meydana gelen kaza sonucu şehit oldu.

Suriye İçişleri Bakanlığı’ndan Şam’ın güneyindeki çatışmalara ilişkin açıklama

Suriye İçişleri Bakanlığı, başkent Şam’ın güneyinde Dürzi silahlı gruplarla yaşandığı belirtilen, en az iki kişinin öldüğü çatışmalara dair açıklama yaptı.

Prof. Dr. Adem Sözüer’den ‘İmamoğlu’ iddiaları üzerine açıklama: ‘Avukatlığını üstlenmedim, bırakmam da söz konusu değil’

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik yürüttüğü hukuki destek çalışmalarının avukatlık faaliyeti olmadığını belirterek, “Sayın İmamoğlu’nun avukatlığını üstlenmediğim için bırakmam da söz konusu değildir” dedi. Sözüer, “Haksızlığa uğrayanları savunmasız bırakmak mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Koyuna eziyet eden kişi tutuklandı

Antalya’nın Alanya ilçesinde, koyunun kafasına tekme atan ve boynuna bağladığı urganla vuran H.Ç. tutuklandı.

Trump’ın skandal “temizlik” planı: Evsizler akıl hastanesine kapatılacak

ABD’de Trump yönetiminin agresif nüfus politikaları devam ediyor. Son olarak Adalet Bakanlığı, sokaklardaki evsiz nüfusu temizlemek için yeni bir yol haritası oluşturdu. Tartışma yaratan planın uygulamaya geçmesi ise, Trump’ın önceki yönetimlerin politikalarından keskin bir şekilde vazgeçtiği anlamına geliyor.

Edirne’de arı kovanları alev alev yandı

Edirne’nin Lalapaşa ilçesinde meydana gelen yangında onlarca arı kovanlarının bulunduğu depo yandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir