Bakanlık, Kayıt Dışılıkla Mücadele İçin Alkollü İçecek İmalatçılarını Denetliyor
Gelir İdaresi Başkanlığı ekipleri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatıyla sektörlerdeki kayıt dışılığa yönelik denetimlerini sıkı bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, tütün ve tütün mamulleri sektöründen sonra şimdi de alkollü içecek imalatı yapan firmaları denetlemeye aldı.
Yaz aylarında gerçekleştirilen denetimlerde, sigara ve makaron üreticisi 23 firmanın 8 ildeki 26 adresinde eş zamanlı fiili sayım yapıldı. Şimdi ise Vergi Denetim Kurulu ve Gelir İdaresi Başkanlığı ekipleri, alkollü içecek imalatını yapan firmaların 22 ildeki 100 adresinde eş zamanlı fiili envanter çalışmalarına başladı.
Bu yıl tütün ve alkollü içecek sektöründe yapılan fiili envanter çalışmaları sonucunda stokları sayılan şirketlerin çoğunun büyük mükelleflerden oluştuğu tespit edildi. Bu şirketlerin ciro toplamının yaklaşık 100 milyar lira hacme sahip olduğu belirlendi.
Tütün ve Alkol Dairesi Verileriyle Desteklenen Denetimler
Denetimler sırasında, sektördeki kayıt dışı işlemler, kaçak içki üretimi ve envanter değerleme süreçlerinin mevzuata uygun olup olmadığı gibi konular inceleniyor. Muhtemel vergi kaybı ve kaçaklarını ortaya çıkarmak için çalışmalar yürütülüyor.
Çalışmalar sırasında Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı’ndan alınan veriler de kullanılıyor. Riskli mükelleflerin belirlenmesinde bu verilerin önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.
“Saha Çalışmaları Devam Ediyor”
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kayıt dışılığın önlenmesi adına yapılan saha denetimlerinin hız kesmeden devam ettiğini vurgulayarak, “Vergide adalet ve verimlilik ilkemiz doğrultusunda, kayıt dışı faaliyet gösteren mükelleflere yönelik saha denetimlerimizi arttırarak vergi incelemelerini derinleştiriyoruz. Planlı bir şekilde tüm sektörleri denetleyerek hiçbir alanda denetimsiz bırakmıyoruz” ifadelerine yer verdi.