Amerikalı dev banka tarih verdi: Türkiye ekonomisindeki tehlikeyi açıkladı

Bank of America Ekonomistleri: TCMB Faiz İndirimi Tahminini Güncelledi

Bank of America ekonomistlerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi konusunda tahminleri güncellendi. Haziran ayında beklenen faiz indiriminin, enflasyonun beklenmedik şekilde artması durumunda Temmuz ayına ertelenebileceği belirtildi. Ayrıca, faiz indiriminin daha fazla gecikmesi durumunda Türkiye ekonomisinin resesyona girebileceği uyarısında bulunuldu.

Kararın Zamanlaması Ekonomiyi Belirleyecek

Bank of America ekonomistleri Zümrüt İmamoğlu, David Hauner ve Claudio Irigoyen tarafından hazırlanan raporda, faiz indiriminin zamanlamasının Türkiye ekonomisi için hayati önem taşıdığı vurgulandı. Eğer TCMB, faiz indirimlerini Eylül ayından öncesine erteleyecek olursa, ekonomide resesyon riski olabileceği öngörüldü.

Faiz Kararını Ne Belirleyecek?

Rapora göre, faiz indirimi sürecinde sadece enflasyon verileri değil, rezerv verileri de önemli olacak. Geçtiğimiz hafta açıklanan makroihtiyati tedbirlerin, Temmuz ayında Merkez Bankası’nın rezervlerini pozitif seviyelerde tutmaya yardımcı olması bekleniyor.

Ekonomistlere göre, eğer enflasyon düşmeye devam eder ve rezerv artışı devam ederse, TCMB faiz indirimine devam edebilir. Ancak enflasyonun yüksek çıkması veya cari açığın talebi artırması durumunda, faiz indirimi Eylül ayına kadar ertelenebilir.

Faiz İndirim Beklentisi Güncellendi

Bank of America ekonomistleri, Haziran ayında beklenen faiz indiriminin, ekonomik verilere bağlı olarak Temmuz ayına kayacağını ve yıl sonu politika faizi tahminini revize ettiklerini açıkladı. Ekonomistler, faiz indirimi kararının belirsiz olduğunu ve tamamen verilere dayalı olacağını belirtti.

Resesyon Riski

Bank of America’nın analizine göre, TCMB’nin faiz indirimi konusunda temkinli davranması durumunda ekonominin resesyona girmesi riski bulunmaktadır. Bu durum, Türkiye’nin ekonomik büyümesini olumsuz etkileyebilir ve işsizlik oranlarının yükselmesine neden olabilir.

Bank of America ekonomistlerine göre, TCMB’nin vereceği karar sadece Türkiye’nin kısa vadeli ekonomik sağlığını değil, aynı zamanda küresel ekonomik dengeyi de etkileyebilir.

Resesyon Nedir?

Resesyon, bir ekonominin belirli bir süre boyunca küçülmesi ve ekonomik faaliyetlerde azalma olarak tanımlanır. Genellikle GSYİH, istihdam ve yatırım gibi göstergelerde düşüş yaşanır. Türkiye için bu senaryonun gerçekleşmesi, zaten zayıf olan ekonominin daha da olumsuz etkilenmesine sebep olabilir.

Related Posts

Bu araba markası alıcılılarına 11 yıllık garanti sunuyor

Toyota’nın modellerinin mekanik parçalarına verdiği uzun garanti süresi, üretici olarak sahip olduğu uzmanlık seviyesinin büyük bir göstergesi olup , modellerine rekabette önemli bir silah daha kazandırmaktadır. HİBRİTLER İÇİN DE GEÇERLİ Elektrikli …

Büyükşehir’den kırsal kalkınmaya önemli destek

Bursa’da tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticiyi her alanda desteklemeye devam ettiklerini söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, “Göreve geldiğimiz günden bu yana çiftçilerimize 1 milyon 315 bin adet fide ve fidan, 1 milyon ton tohum, 12 milyon 230 bin …

Adobe hisselerinde yatırımcıları telaşlandıran düşüş

Adobe, 2025 yılı için gelir beklentisini 23,50 milyar dolar ile 23,60 milyar dolar aralığına yükseltti. Ancak yatırımcılar, şirketin yapay zekâ tabanlı ürünlerinden gelir elde etmesinin beklenenden uzun süreceği görüşünde. CFRA Research’ten kıdemli …

Çin, nadir toprak elementlerinin ihracatı için onay süreçlerini geliştirecek

Çin, ABD’ye, karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret geriliminin çözümü için Londra’da yürütülen müzakerelerde varılan mutabakatın ardından nadir toprak elementlerinin ihracatı için onay süreçlerini geliştireceğini bildirdi.

Bakan Kurum: Sapanca nefes alacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sapanca Gölü kıyısındaki kaçak yapıların kaldırılarak göl çevresini rahatlatacak yeni bir projenin devreye alınacağını bildirdi.

İsrail Gazze yürüyüşünü tehdit etti: Katz’dan orduya müdahale talimatı

Gazze’ye destek için Refah Sınır Kapısı’na yönelen uluslararası konvoy ve protestocular, İsrail’in doğrudan tehdidiyle karşılaştı. İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, göstericiler için ‘cihatçı’ tanımlaması kullanarak orduya müdahale talimatı verdi. Katz, Mısır’dan Gazze’ye geçmeye çalışan aktivistleri hem İsrail’e hem de “ılımlı Arap rejimlerine” tehdit olarak tanımladı. İsrail, barışçıl protestoyu engellemek için açıkça saldırı sinyali verdi.