AYD Başkanı Şapkacı’dan “alışveriş merkezi düzenlemelerine” ilişkin değerlendirme

Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, alışveriş merkezlerinin malikleri ve yöneticileri ile ilgili çeşitli düzenlemeler içermektedir. Yönetmelik, “alışveriş merkezi” ibaresinin yanlış kullanımına da son vermektedir, böylece belirlenmiş niteliklere uymayan perakende işletmeleri bu terimi kullanamayacak.

AYD Başkanı Şapkacı, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, 10 ila 20 bin metrekare arasındaki alanların dahi AVM olarak adlandırıldığını ancak bu alanların gereken niteliği taşımadığını belirtti. Şapkacı, AVM’lerde ulusal ve uluslararası marka bulunmayan, boş mağazaların olduğu, pasaj niteliğinden uzak yerlerin AVM olarak adlandırılmaması gerektiğini vurguladı.

AVM’lerin güvenlik ve müşteri memnuniyeti açısından belirli kurallara ve sorumluluklara tabi olduğunu dile getiren Şapkacı, ortak alanlardan elde edilen gelirlerin artık kiracı giderlerine mahsup edilmeyeceğini ve yatırımcılar lehine bir düzenleme yapıldığını belirtti.

Yönetmelik uyarınca, yeni yapılan alışveriş merkezlerinde belirlenen ortak alanların AVM açılmadan tamamlanması gerektiğini vurgulayan Şapkacı, bu düzenlemenin sektör için olumlu bir adım olduğunu ifade etti.

Şapkacı, AVM’lerdeki ortak alanlardan elde edilen gelirlere ilişkin yapılan düzenlemelerin şeffaflık açısından olumlu olduğunu belirterek, kararların yatırımcılar ve perakendeciler üzerinde olumlu etkiler yaratacağını söyledi.

Son olarak, yüksek kira tartışmalarına da değinen Şapkacı, kaliteli alışveriş merkezlerinde boş yer bulunmadığını ve asıl önemli olanın ciroları artırmak olduğunu vurgulayarak sektördeki iş birliğinin önemini vurguladı.

Related Posts

Sayıştay uyardı, ödeme sürdü: GİB’den 2024’te ihbarcılara 22 milyon TL ikramiye

Sayıştay uyardı, ödeme sürdü: GİB’den 2024’te ihbarcılara 22 milyon TL ikramiye

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

Piyasalarda gün ortası – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,04 düşüşle 9.275,15 puana indi. En fazla işlem gören hisseler arasında Tüpraş, ASELSAN ve THY öne çıkarken, teknoloji hisseleri değer kaybetti.

MESAM’dan dikkat çeken açıklama: Düğünde çalan müziğe telif hakkı cezası yolda!

MESAM, müzik kullanılan işletmelere yönelik telif uygulamasında yeni bir döneme girildiğini duyurdu. Düğün salonları, kuaförler ve restoranlar da denetime dahil edilecek. Yapılan açıklamada amaçlarının sanatçıların haklarını korumak olduğu vurgulandı.