Cenazeler defnedilmeden Tanju Özcan kanal kanal gezerek kendini aklama derdine düştü

Kartalkaya’da Meydana Gelen Yangın Faciası Hakkında Sorular Yanıt Arıyor

Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de meydana gelen trajik yangın olayı, 78 kişinin hayatını kaybetmesine ve 51 kişinin yaralanmasına neden olurken, sonrasında sorumluluk tartışmaları başladı. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yangın güvenliği denetimlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait olduğunu belirterek belediyenin sorumluluğunun olmadığını savundu.

Tanju Özcan Krizi Yönetemiyor

78 kişinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin sorumluluk tartışmaları sürerken, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın, cenazelerin hala defnedilmediği bir dönemde kendini aklamak için çaba harcadığı kamuoyunda tepki topladı.

Bu belge, otel kafe bölümüne sadece 19 gün önce yangın uygunluk belgesi verildiğini gösteriyor.

Yangından Önce Belge Verildi

Her fırsatta otel yangınından belediyenin sorumlu olmadığını savunan Tanju Özcan’ın başkanlığını yaptığı Bolu Belediyesi’nin, Grand Kartal otelinin kafesi için yangın yeterlilik belgesini 19 gün önce verdiği ortaya çıktı.


Belgedeki İmza Yakınına Ait

Ayrıca belgenin altında bulunan imza, Tanju Özcan’ın dayı oğlu Sedat Gülener’e ait. Sedat Gülener, Tanju Özcan tarafından Bolu İtfaiye Müdürü olarak atanmıştı.

“Çok Çalışkan, Zeki, Pratik” Demişti

Tanju Özcan, kuzeni olan Gülener’in başkan yardımcısı olmasını şu sözlerle açıklamıştı: “Sedat Gülener, benim dayımın oğlu. Bu doğru bunu bütün Bolu biliyor. O göreve getirilmesinde benim dayımın oğlu olmasının bir alakası yok. Çok çalışkan, pratik ve zeki olmasıyla alakalı. Zaten Bolu’daki AK Partililer dahil hiç kimsenin de buna bir itirazı yok. Hak ettiğini ve doğru bir karar olduğunu düşünüyorlar.”

Cevap Bekleyen Sorular

1. Ruhsatı Kim Verdi?

Yangın faciasının yaşandığı otelin ruhsat süreci büyük tartışmalara neden oluyor. Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, ruhsatların bakanlık tarafından verildiğini belirtirken, Bolu Büyükşehir Belediye Başkanı Tanju Özcan, sorumluluğun bakanlığa ait olduğunu vurguluyor.

2. Denetimler Yeterli miydi?

Ruhsatı kim verirse versin, yangın güvenliği denetimlerinin yeterliliği önem arz etmektedir. Eğer otel Turizm Bakanlığı’na tabi ise, denetimlerin etkinliği sorgulanmalıdır. Belediyenin sorumlu olduğu durumda ise, neden yetersiz denetimler yapıldığı araştırılmalıdır.

3. İtfaiye Neden Gecikti?

Kartalkaya’nın coğrafi özellikleri ve kış şartları, itfaiyenin müdahale sürecini olumsuz etkileyebilir. Ancak itfaiyenin bölgeye geç varışı ve müdahalenin yeterliliği konuları netleştirilmelidir.

4. Yetki ve Mevzuat

Bu felaket, turizm tesislerinin ruhsatlandırılması ve denetimi konusunda Türkiye’de mevzuat boşluğu olduğunu göstermektedir. Ruhsatlar Bakanlık tarafından veriliyorsa, belediyelerin yetkileri ne olmalıdır? Eğer belediyeler denetleme yapma yetkisine sahipse, neden yeterince denetim yapılmamıştır? Bu soruların cevaplanması benzer afetlerin önlenmesi için kritiktir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir