‘Kemik koleksiyoncusu tırtıl’: Topladıklarını kamuflaj olarak kullanıyor

Sıra Dışı Kemik Koleksiyoncusu Tırtılın Gizemli Yaşamı

Bir tırtıl türü olan kemik koleksiyoncusu, doğanın alışılmışın dışında bir avcı olarak dikkat çekiyor. Bu tırtıl, örümcek ağlarına takılan küçük canlıları avlayarak besleniyor ve kendini gizlemek için kurbanların parçalarını vücuduna yapıştırıyor. Bu sayede örümceklere yakalanmadan avlanmayı başarıyor.

Bu ilginç tırtılın yaşam alanı oldukça sınırlı. Sadece 15 kilometrekarelik bir alanda bulunabilen bu tür, genellikle kütüklerin içi, ağaç kovukları veya kaya boşlukları gibi saklanabileceği yerlerde yaşamını sürdürüyor. Gece avlanan tırtıl, sessizce ve dikkat çekmeden avını ele geçiriyor.

Şaşırtıcı bir şekilde, bugüne kadar hiçbir örümcek tarafından yenilmeyen veya ağa takılmayan bu tırtılın gizemli özellikleri araştırmacıları da şaşırtıyor. Tırtılın üzerindeki eski kurban kalıntıları, onu örümcekler için çekici olmaktan koruyor olabilir.

Kemik koleksiyoncusu tırtıl, Hyposmocoma cinsine ait ve Hawaii’ye özgü bir türdür. Diğer Hyposmocoma türlerinden farklı olarak, bu tür ölü böcek parçalarını kullanarak sıradışı ipek sığınağı yapıyor.

Bu türün evrimi oldukça eskiye dayanıyor ve bilim insanları, Oahu Adası’ndan daha eski bir adadan göç etmiş olabileceğini düşünüyor. Sadece 5 milimetre uzunluğunda olmasına rağmen oldukça saldırgan olan bu tırtıllar, genellikle tek başlarına ağda avlanırken gözlemleniyor.

Keşfedildiği günden bu yana çok az sayıda birey gözlemlenen bu tür, nadirliği ve vahşi avlanma tarzıyla bilim dünyasında büyük ilgi uyandırıyor. Araştırmanın lideri Daniel Rubinoff, türün vahşiliğine dikkat çekerek, “Eğer bu tırtılların boyutunda olsaydık, muhtemelen biz de onların avı olurduk” yorumunu yapıyor.

Related Posts

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Electronic Arts’tan Anthem sevenleri üzen açıklama geldi

2019’da piyasaya sürülen ve ilk altı haftada altı milyon satış hedefiyle yola çıkan Anthem, çıkışından itibaren teknik sorunlar ve içerik eksikliğiyle eleştirilmişti. Oyunun, EA’in 2019’un dördüncü çeyrek mali sonuçlarını olumsuz etkilediği görülmedi …

Başlıksı1000 yıldır kayıp olan Babil ilahisi yapay zekâyla çözüldü

Uzmanlardan oluşan uluslararası bir ekip, yaklaşık 1000 yıldır kayıp olan Mezopotamya dönemine ait gizemli bir ilahiyi çözdü. Kil tabletlere yazılmış olan “Babil İlahisi”, antik Babil kentinin ihtişamını gözler önüne seriyor ve kent sakinlerinin günlük yaşamına dair yeni bilgiler sunuyor. Keşfin ayrıntıları, Iraq dergisinde yayımlandı.

Türkiye Muaythai Şampiyonası sona erdi

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sona erdi.

PlayStation Plus abonelerine ücretsiz sunulacak oyunlar

PlayStation Plus abonelerine temmuzda sunulacak oyunlar açıklandı. Buna göre 3 oyun ücretsiz hale gelecek.

Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’nden bilim insanları, minicik bir planktonun içinde şimdiye dek görülmemiş düzeyde metabolik olarak bağımlı bir hücre keşfetti. Sukunaarchaeum mirabile olarak adlandırılan bu yeni canlı, yaşam ile cansızlık arasındaki çizgiyi yeniden tartışmaya açıyor.