Milletin parasını yine buhar ettiler! Mehmet Şimşek’in ‘tasarrufu’ havada kaldı

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi Hedeflerine Ulaşılamadı, Harcamalar Arttı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Mayıs 2023’te kamuoyuna duyurduğu “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” uygulanamadı ve hedefler başarısız oldu. Ekonomist Naki Bakır’ın Dünya Gazetesi’nde yayımlanan analizine göre, kamunun tüketim harcamaları son bir yılda 404 milyar liraya yükselerek tasarruf hedeflerini aşmış durumda.

Tasarruf Hedefleri Gerçekleştirilemedi

Parasal sıkılaştırma politikalarının uygulanmaya başlanmasının ardından enflasyonu düşürmek için iç talebin kısıtlanması amaçlanmıştı. Fakat ne vatandaşlar tüketimi azalttı ne de kamu harcamalarını kıstı. Bu durum, tasarruf hedeflerinin gerçekleştirilemediğini gösteriyor. Kamunun tüketim malı, malzeme ve hizmet alımları bir yılda 404,3 milyar liraya ulaştı, önceki yıla göre artış oranı yüzde 63,3 olarak gerçekleşti.

TÜFE’ye göre 12 aylık ortalama enflasyonun yüzde 48,73 olduğu dönemde, kamu tüketim harcamalarındaki reel artış yüzde 9,8 olarak gerçekleşti.

Güvenlik Harcamaları Öne Çıkıyor

Kamunun tüketim harcamalarındaki en büyük artış savunma ve güvenlik kalemlerinde yaşandı. Silah, araç, teçhizat ve mühimmat alımları bir yılda yüzde 146 artarak 141,6 milyar liraya yükseldi. Yiyecek, içecek ve yem alımları için toplam 59,5 milyar lira harcanırken, kırtasiye, giyim, enerji ve tıbbi malzeme harcamalarında da artış gözlendi.

Kamuda Tasarruf Paketi Hedefleri

Geçen yıl açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde temel hedefler şöyle belirlenmişti:

  • Yeni bina alımı ve yapımı (deprem hariç) 3 yıl boyunca durdurulacaktı.
  • Araç alımı ve kiralama 3 yıl boyunca yapılmayacaktı.
  • Toplu taşıma olan yerlerde servis hizmetleri kaldırılacaktı.
  • Kamuda yalnızca emekli olanlar kadar yeni istihdam yapılacaktı.
  • Yurt dışı görevler, promosyonlar, plaket ve takvim dağıtımları sınırlandırılacaktı.
  • Mal ve hizmet alımlarında yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 kesinti hedeflenmişti.

Ancak son bir yılda gerçekleşen bütçe harcamaları, bu hedeflerin büyük ölçüde hayata geçirilemediğini ve kamu harcamalarında tasarruf sağlanamadığını gösteriyor.

Related Posts

Nissan’dan Renault hamlesi: Satışa çıkarıyor

Japon otomotiv devi Nissan, Fransız ortağı Renault’daki hisselerini azaltma kararı aldı. Şirketin CEO’su Ivan Espinosa, bu adımın Nissan’ın gelecek odaklı yatırımlarını desteklemek amacıyla atıldığını açıkladı. Espinosa, özellikle Ar-Ge (araştırma ve …

Altında ‘Al ve unut’ dönemi: Gram altında 6 bin TL senaryosu gündemde

Orta Doğu’daki devam eden İran-İsrail savaşının küresel piyasalara etkisi büyümeye devam ederken, Finans analisti İslam Memiş, Türk yatırımcıları bu süreçte dikkatli olmaları konusunda uyardı. Altın fiyatlarında yaşanan artışı değerlendiren Memiş, piyasalarda yaşanan dalgalanmalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Norveç ticaret fazlasında sürpriz daralma

Norveç’in 2025 yılı Mayıs ayında verdiği dış ticaret fazlası, bir önceki yılın aynı dönemine göre 6.2 milyar Norveç kronu azalarak 46.1 milyar krona geriledi. Norveç İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, ihracat yıllık bazda yüzde 7.4 …

Toplam ciro endeksi nisanda yıllık bazda arttı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32,7 yükseldi.

Bu araba markası alıcılılarına 11 yıllık garanti sunuyor

Toyota’nın modellerinin mekanik parçalarına verdiği uzun garanti süresi, üretici olarak sahip olduğu uzmanlık seviyesinin büyük bir göstergesi olup , modellerine rekabette önemli bir silah daha kazandırmaktadır. HİBRİTLER İÇİN DE GEÇERLİ Elektrikli …

Büyükşehir’den kırsal kalkınmaya önemli destek

Bursa’da tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticiyi her alanda desteklemeye devam ettiklerini söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, “Göreve geldiğimiz günden bu yana çiftçilerimize 1 milyon 315 bin adet fide ve fidan, 1 milyon ton tohum, 12 milyon 230 bin …