Düzce’de Çeltik Ekimi Başladı: Tarihi Bir Geleneğin Yeniden Canlanışı
Düzce, çiftçiler için önemli bir geçim kaynağı olan çeltik ekimiyle yeniden canlanıyor. Osmanlı döneminden bu yana üretilerek coğrafi tescil alan çeltik ekimi, Düzce Valisi Selçuk Aslan’ın suyla kaplı tarlaya girerek attığı ilk tohumlarla başladı.
YİNE YAPTILAR
Konuralp Bölgesi’nde Osmanlı döneminden bu yana üretilen ve coğrafi tescili alınan Konuralp Pirinci olarak bilinen çeltik ekimi de başladı. Suyla kaplı tarlalara ilk ekim ise Düzce Valisi Selçuk Aslan tarafından gerçekleştirildi, bu geleneğin devamlılığı sağlandı.
Vali Aslan ve ekibi, suyla kaplı tarlalara girerek ilk tohumları atarken, dronlar da son teknolojiyi kullanarak tüm bahçelere tohum serpme işlemini gerçekleştirdi.
Vali Selçuk Aslan, Konuralp Pirinci olarak coğrafi tescil alan çeltik üretiminin Düzce’de ekonominin belkemiği haline geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
OSMANLI’DAN BU YANA VAZGEÇMEDİLER
“Konuralp Pirinci, Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmez bir lezzeti olmuştur. Ancak teknolojinin ilerlemesi ve fındık ekiminin yaygınlaşması, Konuralp Pirinci’nin unutulmasına neden olmuştur. Son dönemde valilik, Tarım İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’nin desteğiyle çeltik üretimini desteklemekte ve bu geleneği tekrar canlandırmaktayız.
Bu yıl çeltik tarımıyla uğraşan çiftçi sayısında %22’lik bir artış görüldü. Çeltik tarımının yapıldığı alan ise %18 oranında genişledi. Kamusal desteklerimizi sürdürerek vatandaşlarımıza çeltik üretimi konusunda destek olmaya devam edeceğiz.”